dimecres, 27 de març del 2013

Estimar en altres paraules: perdonar

Aleshores Pere preguntà a Jesús:
--Senyor, quantes vegades hauré de perdonar al meu germà les ofenses que em faci? Set vegades?
Jesús li respon:
--No et dic set vegades, sinó setanta vegades set.
(Mt 18:21-22, BCI) 

Estimar es una paraula molt bonica, però què vol dir a la pràctica? En aquest apunt us poso un exemple: perdonar (uns altres exemples d'aquesta sèrie són: comensalitat, interruptabilitat,  o donar de menjar als qui passen gana)

Relacionat amb el perdó hi ha aquesta història intressant.


Al cap de poc arriba un mico arriba, veu el plàtan, posa la ma dins de l'ampolla, i l'agafa. Però llavors, el mico descobreix que no pot treure la mà de l'ampolla sense deixar anar el plàtan. De cop, mentre la persona que ha posat el parany s'acosta, hi ha tot de soroll i crits, fins que posa un sac sobre el mico.  En la foscor, el mico deixa anar el plàtan i és capturat. 
Per descomptat, el mico podria haver deixat anar el plàtan i marxar cames-ajudeu-me abans de ser atrapat. Alguns ho fan, però la majoria dels micos s'aferren al plàtan fins que el sac ja està sobre el seu cap. Per què? Doncs perquè el plàtan té valor per al mico i el mico no està disposat a deixar-lo de banda.  Tant que per això acaba perdent la vida. La gent fa el mateix.

Perdonar és una acció que ens allibera d'un passat que ens ha fet mal, i aquest mal ens esclavitza. Perdonar no vol dir oblidar. Si que vol dir deixar anar el ressentiment, apostar per voler el millor per tothom, per estimar. Quan perdonem algú fem un gest gratuït d'amor, un gest que és una imatge de l'Amor que Déu te pels homes i dones. 

Jesus ens demana de perdonar setanta vegades set, que en el llenguatge simbòlic del nombres, vol dir sempre. Ell també va perdonar els qui el van crucificar (Lc 23,34) i nosaltres podem seguir el seu exemple. 

M'adono que estimar vol dir també perdonar? Com puc canviar el meu cor per trobar la valentia de demanar perdó i perdonar sincerament els altres? Es una tasca en que val la pena reflexionar-hi. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada