dimarts, 23 de novembre del 2010

Les dones a l'Església I: una proposta raonable al Papa.

Aquest post l'escric perquè tinc una idea a oferir al Papa Benet XVI. Quelcom que ell podria fer fàcilment per contribuir a la visualització de les dones a l'Església. Aquesta proposta raonable, que no és pas l'ordenació de les dones, seria -penso- un autèntic revulsiu que ajudaria a canviar la situació actual de minorització del gènere femení en els llocs de poder i responsabilitat de l'Església: es tracta de nomenar dones cardenals.

Atenció. Ser cardenal és un títol, i no va necessàriament lligat al ser bisbe o prevere. Les principals funcions dels (i les possibles) cardenals són escollir el següent Papa i assistir al Papa actual en qüestions d'importància i en el govern de l'Església. Encara que nou Codi de Dret Canònic (# 351.1) digui que el Papa escollirà els cardenals entre els homes ordenats preveres, i que aquests s'hauràn d'ordenar bisbes, això només és una norma humana, i no pas una llei divina. És a dir, per canviar-ho, només cal que al Papa li sembli una bona idea.

Una mica d'història pot ajudar-nos. Per exemple, el Cardenal Avery Dulles, jesuïta, va demanar al Papa Joan Pau II no ser ordenat bisbe, i al Papa li va semblar una bona idea, i va fer el que li va semblar malgrat el codi de dret canònic, que ell mateix va promulgar. Anant una mica més enrera tenim també el Cardenal Newman, que tampoc va ser ordenat bisbe per Lleó XIII.  Anant encara més enrere, tenim un reguitzell de cardenals que no van ser ni bisbes, ni preveres, l'últim dels quals va ser Teodolfo Mertel, mort el 1899. [1] Fins i tot he llegit que Pau VI va considerar nomenar cardenal el filòsof catòlic Jaques Maritain.

Resumint, no hi ha cap impediment perquè una dona pugui ser nomenada cardenal. I d'entre totes les dones creients  -laiques i monges- que hi ha al món, segur que algunes de gran pietat que estan capacitades per aquesta dignitat i ofici.  No seria una gran bona notícia que el Papa les nomenés cardenals?

Bé, això es tot per avui, només agrair la Cristina, per haver-me suggerit escriure sobre la dona en l'Església. I demanar-vos a tots de passar-vos un moment per l'enquesta a la barra lateral.

Com sempre, els vostres comentaris són benvinguts. :-)

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Lay_cardinal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada