diumenge, 15 de gener del 2012

Pensant l'universalisme I: El problema del Sr Talbott i les seves tres possibles solucions

He pensat a fer una sèrie d'articles sobre l'interesantíssim tema de la possible salvació de tots el homes i dones. Això ens portarà a parlar de la llibertat humana, de la naturalesa de Déu, dels pares de l'Església, de la interpretació de les escriptures i de la tradició, de psicologia i moralitat,  i qui sap quantes coses més!  Estigueu conectats! Avui començo amb les tres proposicions del Sr Talbott, que em sembla que van al punt clau de la questió. Espero que us serveixi per començar a pensar sobre el tema. 

El Senyor Thomas Talbot és un teòleg i ens proposa que considerem les tres següents propocisions:
  1. L'Amor salvífic de Déu s'extén de manera igual a totes les persones pecadores, en el sentit de que Déu sincerament vol o desitja la salvació de cada una de les persones.   
  1. Perquè ningú pot definitivament vèncer Déu o resistir el seu amor salvífic per sempre, Déu triomfarà i al final aconseguirà salvar aquelles persones que Ell sincerament vol salvar.
  1. Algunes persones no seràn salvades, sinó que enlloc d'això estaràn separades de Déu per sempre
O simplificadament, altres paraules:
  1. Déu vol que tothom se salvi
  2. Déu és capaç de salvar aquells que ell vol que se salvin
  3. Algunes persones seràn definitivament separades de Déu 
Si us hi fixeu bé, les tres proposicions no poden ser totes correctes simultàniament. Depenent de quina proposició deixem de banda tindrem una soteriologia (teoria sobre la salvació) diferent, 

a saber: 

Si creieu que Déu aconsegueix sempre el que vol, i el que vol és que només se salvin uns quants, llavors teniu una soteriologia calvinista

Si creieu que Déu no és sempre capaç d'acoseguir el que es proposa, i per tant, malgrat voler que tothom es reconcilii amb ell, algunes persones acabaran resistint-lo definitivament (ja sigui de manera voluntària o involuntària), llavors teniu una soterioogia arminiana. 

Si creieu que Déu vol la salvació de tothom i per tant l'aconseguirà, llavors teniu una soteriologia universalista

Bé, fins aquí el que volia dir avui!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada