divendres, 15 de març del 2013

L'estil franciscà del papa: tsunami al vaticà

L'estil franciscà del papa Francesc potser començarà un tsunami a l'Església.

- Escull un nom d'un Sant reconegut per la seva senzillesa
- Al ser escollit papa surt sense la capa vermella que tenia preparada.
- No es posa cap creu de les preparades amb joies, sinó que conserva la senzilla que ja tenia.
- No es posa les sabates vermelles
- Demana al poble que pregi per ell.
- Així que és escollit, enlloc de fer servir el tron per rebre les promeses d'obediència dels cardenal els rep al mateix nivell.
- Torna amb autobús al Domus Sancta Martha, com un dels cardenals més, enlloc d'anar amb el cotxe oficial o  quedar-se a uns apartaments diferenciats.
- De fet encara s'està al Domus Sancta Martha i quan baixa tard a esmorzar seu al primer lloc que troba enlloc de tenir el seu lloc reservat.
- Paga personalment l'hotel on s'estava abans.
- Refusa anar amb el Ferrari oficial i va amb un altre cotxe menys luxós.
- Vol que l'Església Santa Maria Major estigui obeta quan com un pelegrí mes va aa pregar al Salus Populi Romani. No ho aconsegueix i els segurates tanquen l'Església, però al vaticà ja ha dit que la seguretat està al servei del papa i no el papa al servei de la seguretat, així que ja veurem com queden els arrangements al futur. 
- Demana als seus conciutadans d'Argentina que no es gastin els diners per venir a la missa d'ignaguració del seu pontificat, sinó que dediquin el temps i si pot ser els diners a una causa caritativa.
(això ja ho havia demanat quan va viatjar per ser nomenat cardenal, però ara ha tornat a fer el mateix; encara té més merit).
- Encara no ha confirmat els caps dels dicasteris en els seus respectius càrrercs. Això és sorprenent, normalment el papa confirma tothom immediatament i després va canviant que vol a poc a poc, però aquest com sembla que de moment ningú torna per defecte al seu antic carrec.
- Parla com vol i es salta els discursos que li escriuen. Això ho sabem perquè els periodisten ja no reben els discursos anticipadament o si ho fan desrpés els han de canviar molt.
- Demana els cardenals que en la missa de la nit no vagin amb els vestits formals (capes vermelles etc..) sinó amb els més informals.
- Ha escrit personalment al Rabí en cap de Roma per invitar-lo a la missa ignagural.
- etc

El nom escollit ja dona una pista de la senzillesa, i el fet que sigui el primer del seu nom també sembla indicar el començament d'un canvi en l'Església. Si això continua tal com va amb la llista anterior, potser hi haurà un tsunami a l'Església, i començarem a veure alguns canvis.

-
- Al ser escollit papa va evitar utilitzar el tron quan els cardenals li havien de retre homenatge

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada