dimarts, 24 de novembre del 2009

Perquè la Confirmació hauria de ser abans dels 10 anys. Part 3

Seguim amb les raons, avui toca:

Coherència a través del temps: retornar als orígens
Per explicar-ho tradueixo ràpidament un resum que explica com hem arribat a aquesta situació a l'Església d'occident.

A l'Església primitiva el sacraments de la iniciació eren tres: Baptisme, Confirmació i Eucaristia. Aquests eren celebrats en un mateix ritual, que presidia el bisbe. Aquesta va ser la pràctica del ritual romà fins el segle V o VI quan els bisbes ja no podien ser presents a tots els baptismes. la qual cosa portà a una separació entre el baptisme i la confirmació. Igualment l'Església encara celebrava els sacraments amb ordre: Baptisme, Confirmació i Eucaristia.

El 1910 el Papa Piux X va adonar-se que els nens/es no se'ls permetia fer la primera comunió fins a l'edat dels dotze o catorze i sentí que el fet de denegar la comunió era contrari al misstge de Jesús, que sempre havia atret el infants cap a ell.  Pius X ordenà doncs que els nens i nenes fóssin benvinguts a la taula de l'Eucaristia tant aviat com poguéssin distingir (l'hostia de) l'Eucaristia del pa ordinari.  L'edat per a la primera comunió va ser així rebaixada cap als set anys. Com que no es va discutir sobre la confirmació l'ordre dels sacraments va ser canviat.La reforma del Concili Vaticà II va cridar a l'Església a restaurar l'odre original dels sacraments. Això però presenta reptes i dificultats. Un canvi com aquest pressuposa un compromís profund per part de la família de nodrir la vida dels joves. Aquest compromís també vol dir que els pares necessiten entendre les raons del canvi. [ traducció al meu estil, veure original en el meu post en anglès]

Posant l'Eucaristia abans de la Confirmació Pius X va subratllar la importància de l'Eucaristia en la vida cristiana. Ara per subratllar de nou aquesta importància, no hauriem de posar també la confirmació a una edat més primerenca?
 
notes estra: segons el text sembla que el CV II hagués recomanat restaurar l'ordre sacramental quan de fet només diu que el ritual de la confirmació ha de ser revisat: El ritual de la confirmacio ha de ser revisat i la conexió íntima que aquest sacrament té amb la totalitat de la iniciació cristiana ha de ser més clarament exposada; per aquest raó és adequat pels candidats de renovar les promeses baptismals just abans de ser confirmats. (Sacrosactum Concilium 71, traducció meva de l'anglès)

Fins la pròxima!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada