dijous, 19 de novembre del 2009

Perquè la confirmació hauria de ser abans dels 10 anys. Part 2

En l'anterior escrit vaig defensar com a positiu el fet de restablir el sacrament de la Confirmació abans de l'Eucaristia. Si la Confirmació es fés als 8 o 9 anys, com passa  a la diòcesi de Phoenix USA,  això ens ajudaria a desfer el malentès de que es tracta d'un sacrament sobre la maduresa cristiana o el compromís adult amb l'Església. És a dir, la Confirmació no és un títol que ens guanyem o mereixem, sinó que és un do gratuït de Déu, com la resta de sacraments. Avui comentaré un dels dos punts que vaig deixar pendents: 

Relació entre el Baptisme, la Confirmació i l'Eucaristia

Ja que estem interessats en aquests sacraments em sembla ben oportú citar el Papa Pau VI, que va dir: "La participación en la naturaleza divina que los hombres reciben como don mediante la gracia de Cristo, tiene cierta analogía con el origen, el crecimiento y el sustento de la vida natural. En efecto, los fieles renacidos en el Bautismo se fortalecen con el sacramento de la Confirmación y finalmente, son alimentados en la Eucaristía con el manjar de la vida eterna, y, así por medio de estos sacramentos de la iniciación cristiana, reciben cada vez con más abundancia los tesoros de la vida divina y avanzan hacia la perfección de la caridad" (Pablo VI, Const. apost. "Divinae consortium naturae"; cf OICA, praen. 1-2). [ Naturalment en aquest blog el Papa parla en castellà impecable -aha!- fins que em cansi o algú tradueixi el catecisme al català per fer copy-paste (que trist no?), bé continuem] 

La confirmació completa el Baptisme pel qual rebem el do de l'Esperit Sant. I l'Eucaristia, com ens diu el Concili Vaticà II, és  font i cimal de la nostra Fe (Lummen Gentium 11, CEC 1233). Així doncs, al final la qüestió que ens hem de plantejar és la mateixa que el Papa Benet XVI ens presenta en la seva exhortació, Sacramentum Caritatis (2007). El Papa diu " Concretament, s'ha de veure quina pràctica facilita millor els fidels a posar el sacrament de l'Eucaristia al centre, coma a final de tot el procés d'iniciació" [ràpida traducció meva de l'anglès]. Quina penseu que és la resposta? Com sempre els vostres comentaris són molt benvinguts. 

notes extra: aqui podeu trobar alguns documents incloent Concilis locals a Europa que defensen (amb arguments dolents, però!) la confirmació a una edat avançada. També trobareu un esquema del Primer Concili Vaticà a favor de retornar a l'ordre sacramental, i comentaris del papa Leó XII. 

notes extra: en els documents més important com les constitucions del Concili Vaticà II, quan mencionen els sacraments junts sempre ho fan en l'ordre Baptisme, Confirmació Eucaristia. 

Fins la pròxima!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada