dimecres, 20 de gener del 2010

La sang de Crist també pel poble: Concili de Trent

En l'escrit anterior vaig defensar i animar a oferir i prendre la comunió amb pa i vi, amb l'argument que s'ajustava més al manament de Nostre Senyor Jesucrit: "Beveu-ne tots, que això és la mev sang, la sang de l'aliança, vessada per tothom en remissió dels pecats" (Mt 26,27b-28) Avui vull comentar una mica el que va dir sobre el tema el Concili de Trent, que en part és probablement una de les causes perquè en alguns països com el nostre encara en combregi només amb pa. 

El Concili de Trent (1545-1563) ens afirma dues coses respecte la comunió amb les dues espècies: a saber, que l'Església catòlica va tenir raons i causes justes perquè els laics combreguéssin només amb pa i que en cada una de les espècies es reb el Crist tot sencer, sense que falti cap gràcia per aconseguir la salvació. Les causes i raons que tenia l'Església per no oferir el vi al poble no les he trobat (i si vosaltres en teniu alguna idea us agrairïa moltíssim que l'expliqueu als comentaris), però en tot cas no van ser prou greus perquè la prohibició de combregar amb vi pels laics s'establís de manera definitiva, com alguns volien, sinó que es va deixar a discrecció del papa, el fet de determinar quan i com era oportú rebocar-la. Des del segle XVI la situació ha evolucionat molt i en moltes parròquies d'arreu del món, amb el consetiment del bisbe, es dóna la comunió amb pa i vi. Això no passa gaire en les parròquies catalànes o espanyoles. Com vaig dir l'altre dia em sembla que és degut al no tenir germans protestants aprop nostre que puguin questionar la nostra pràctica. Però potser la raó és una altra. 

Finalment, no cal dir, que és una gran cosa que Crist tot ell estigui present en cada una de les espècies, així els que ténen al·lergia al glúten, poden combregar només amb vi, i els que ténen problemes d'alcoholisme poden combregar només amb pa, sense perdre per cap de les gràcies i fruits del sacrament. 

Bé, em sembla que m'he extès bastant. Com sempre els vostres comentaris són molt benvinguts. Fins el següent post! 


----------------------------- Notes -----------------

 CONCILIO DE TRENTO 

SESSIÓ XXI

CAP. III. Que se recibe Cristo todo entero, y un verdadero Sacramento en cualquiera de las dos especies.

Declara el santo Concilio después de esto, que aunque nuestro Redentor, como se ha dicho antes, instituyó en la última cena este Sacramento en las dos especies, y lo dio a sus Apóstoles; se debe confesar no obstante, que también se recibe en cada una sola de las especies a Cristo todo entero, y un verdadero Sacramento; y que en consecuencia las personas que reciben una sola especie, no quedan defraudadas respecto del fruto de ninguna gracia necesaria para conseguir la salvación.

CÁNONES DE LA COMUNIÓN EN AMBAS ESPECIES Y DE LA DE LOS PÁRVULOS.

CAN. I. Si alguno dijere, que todos y cada uno de los fieles cristianos están obligados por precepto divino, o de necesidad para conseguir la salvación, a recibir una y otra especie del santísimo sacramento de la Eucaristía; sea excomulgado.

CAN. II. Si alguno dijere, que no tuvo la santa Iglesia católica causas ni razones justas para dar la comunión sólo en la especie de pan a los legos, así como a los clérigos que no celebran; o que erró en esto; sea excomulgado.

CAN. III. Si alguno negare, que Cristo, fuente y autor de todas las gracias, se recibe todo entero bajo la sola especie de pan, dando por razón, como falsamente afirman algunos, que no se recibe, según lo estableció el mismo Jesucristo, en las dos especies; sea excomulgado.

SESSIÓ XXII

DECRETO SOBRE LA PRETENSIÓN DE QUE SE CONCEDA EL CÁLIZ

Además de esto, habiendo reservado el mismo sacrosanto Concilio en la Sesión antecedente para examinar y definir, siempre que después se le presentase ocasión oportuna, dos artículos propuestos en otra ocasión, y entonces no examinados; es a saber: Si las razones que tuvo la santa Iglesia católica, para dar la comunión a los legos, y a los sacerdotes cuando no celebran, bajo sola la especie de pan, han de subsistir en tanto vigor, que por ningún motivo se permita a ninguno el uso del cáliz; y el segundo artículo: Si pareciendo, en fuerza de algunos honestos motivos, conforme a la caridad cristiana, que se deba conceder el uso del cáliz a alguna nación o reino, haya de ser bajo de algunas condiciones, y cuáles sean estas: determinado ahora a dar providencia sobre este punto del modo más conducente a la salvación de las personas por quienes se hace la súplica, ha decretado: Se remita este negocio, como por el presente decreto lo remite, a nuestro santísimo señor el Papa, quien con su singular prudencia hará lo que juzgare útil a la República cristiana, y saludable a los que pretenden el uso del cáliz.


CODIGO DERECHO CANÓNICO 


Canon 925.

Adminístrese la sagrada comunión bajo la sola especie del pan o, de acuerdo con las leyes litúrgicas, bajo las dos especies; en caso de necesidad, también bajo la sola especie del vino.1 comentari:

  1. Es un refinament excessiu de perfeccionisme exacerbat això dels concilis amb els decrets sobre l'Eucaristia. D'entrada per començar bé si volem fer les coses com Deu mana, la Comunió s'hauria de distribuir en grups petits mitjançant un diaque, un monitor, o un voluntari de confiança, per donar la Comunió al grup respectiu assignat, es el que podriem dir repartir responsabilitats. Aquest sistema permet un control sobre cada grup concret per CONÈIXER els assistents, previa una inscripció abans. El sistema que normalment es fa es donar la Comunió a una filera de gent dels quals el distribuidor, capella, diaque o qui sigui no coneix la majoria de gent que se li acosta, i alguns poden ser profanadors de la Eucaristia. Si regalessin bitllets de 5 euros ja es miraria ben segur a qui es dona el bitllet, però veiem que l'Eucaristia sembla que valgui menys que 5 euros ja que la donen sense mirar prim.

    ResponElimina